Blog

Ghana 2017-4

14 maart 2017 | 0 reacties | Reageer

Ghana blog 9-3-2017

Weer een rondje hardgelopen. We starten in de miezer en dat was een super temperatuur. Maar helaas zette de regen niet door en is het daarna drukkend warm. We liepen op de weg naar Sunjany. Aan deze weg staat een waar paleis! En zijn verschillende hotels gevestigd; we vragen ons af hoe  het business plan voor die hotels eruit ziet. Overigens: wij denken dat we vroeg zijn om 7:00, maar er wordt langs de weg al volop gekookt en gehandeld. Kinderen onderweg naar school in een onberispelijk uniform. We rennen ook langs de secondary school, ziet er erg formeel en georganiseerd uit.

De vrouw van Prosper wil een bakkerij starten in Sunjany. En nu is er een Nederlandse bakker om haar en het personeel de fijne kneepjes van het vak te leren. De veranda van Prosper staat vol met professionele deeg-, meng- en bakspullen. Ruth en ik zijn zeer tevreden over dit project: er zijn al super lekkere brownies gebakken en vandaag worden er cakjes en koekjes gemaakt.  Wij wachten het rustig af!

De baby met de vele aangeboren afwijkingen maakt het inmiddels een stuk beter. Hij is opgenomen op de NICU, is klinisch in betere toestand en lijkt minder pijn te hebben. “We will wait a bit and see where it goes”.

Tenotomie en gipsen op de OK Vandaag gestart met tenotomie van de achillespees bij  kindjes met klompvoetjes (onderdeel van de Ponseti-behandeling waarbij de pees met een klein sneetje wordt verlengd zodat de voet in een betere stand kan worden ingegipst). Dit wordt op de ok gedaan met narcose via een kapje. Samen met James gips aanleggen. In het MUMC+ zijn veel mensen op ok, maar hier ook. Een anesthesist, zijn assistent, de gipsmeester, zijn assistent, de scrub nurse en nog 4 leerlingen.

Op de spoedeisende hulp is een patient met een open fractuur van het hielbeen aangekomen. De wond bestaat al 48 uur en is ingepakt:  tijd voor een debridement (schoonmaken).

Dan met spoed naar de algemene OK voor een patient bij wie het been bij een ongeluk met een cirkelzaag is geamputeerd. Gelukkig een stabiele patient met een onderbonden arterie. Dus na het aanleggen van een tourniquette, hebben we er een  nette bovenbeenamputatie van gemaakt waarmee de patient straks verder kan met een prothese .Tijdens de operatie kregen we gezelschap van een vlieg, dit tot grote hilariteit van de omstanders.

Na deze afwisselende dag op naar huis en aan het Clubbier!