Blog

Ghana 2017-2

13 maart 2017 | 0 reacties | Reageer

Ghana blog 7-3-201

Rondje hardlopen met Ruth en Stijn. Om 7:00 is dat prima te doen.

Het motto van de fysiotherapeuten We volgen Prosper vandaag bij de visites op zaal. Opeens komen er 20 studenten fysiotherapie tevoorschijn en blijkt Prosper een geboren docent.  We zien een nieuwe ongevals-patient met een fractuur van het bovenbeen die doorloopt tot in het kniegewericht.  Nu nog met een soort van spalk maar hij zal worden behandeld met tractie en,  afhankelijk van de mogelijkheden van de familie met een operatie. Ondanks een forse  bloeding in de hersenen is deze jongen zo op het oog niet ernstig neurologisch aangedaan.


Prosper heeft geen sein of pieper. Maar iedereen weet hem te vinden. Te pas en te onpas komen mensen om zijn advies vragen of even iets regelen…

Er is een speciale clubfoot clinic (klompvoetjes), hier komen de kinderen voor een ponseti behandeling. Veel idiopathische klompvoetjes (zonder bekende oorzaak), maar ook veel kinderen met syndromale aandoeningen, verzameld onder de diagnoses cerebrale parese, spina bifida of artrogrypose.  We zien een hele jonge moeder met een kindje met cerebrale parese en voetafwijking, dat stemt triest met het oog op de toekomst van beiden.

Aanmeldingsysteem voor de polikliniek Op naar de out-patient-department (polikliniek): volle wachtkamer met een fraai aanmeldingsysteem. De meesten patiënten zijn telefonisch benaderd; er is een speciale childrens clinic. Prosper ziet op zo’n dag ongeveeer 40 patienten. We beginnen om ongeveer 10:30 en zijn om 19:30 klaar. Onbehandelde klompvoetjes bij een peuterAlle kinderen die we zien hebben een orthopaedische aandoening: blount disease, rickets disease, onvoldoende behandelde klompvoetjes, post traumatische afwijkingen, het stopt niet.

Ook zien we westerse orthopaedische aandoeningen, arthrose van de knie bij overgewicht, lage rugklachten bij business women. Prosper werkt rustig door. Tussen alle bedrijven door speelt zich een prachtige Afrikaans tafereel af; de medical chief komt even langs en praat op zijn gemakje 10 min met Prosper. Uit de non-verbale communicatie wordt duidelijk dat hij iets nodig heeft. Na 15 min komt hij terug met de bisschop: nekklachten. Ook de bisschop wordt gezien en er wordt advies gegeven. Sommige mensen hebben geen afspraak nodig. Mensen komen en gaan, totdat de poli klaar is.