Blog

Ghana 2017-10

6 april 2017 | 0 reacties | Reageer

De vierde en laatste week in Ghana 2017, door Ruth

Zowel Adhiambo, Stijn als Pieter zijn inmiddels weer terug naar Nederland, dus mijn vierde en laatste week breng ik alleen door in het Maastricht House. Echter op dinsdag kreeg ik alweer gezelschap van een tropenarts uit Nederland die hier 15 jaar geleden ook heeft gewerkt, dus helemaal alleen ben ik niet.

Vanuit de kindergeneeskunde ben ik met de medewerkers orthopedie hier naartoe gekomen met het doel op de kinderafdeling en maternity afdeling mee te kijken/helpen. Mijn timing was helemaal goed omdat ze hier sinds kort een aparte NICU afdeling hebben voor de zorg van te vroeg geboren kinderen en pasgeborenen met problemen als infecties, zuurstoftekort en geelzucht. Ik was dus heel erg benieuwd hoe deze NICU was en welke middelen ze allemaal in huis hebben. Ik was hier eigenlijk wel van onder de indruk; de NICU was een aparte ruimte met een stuk of 8 wiegjes en 2 couveuses waarvan 1 de mogelijkheid had voor fototherapie. Lichttherapie met blauw licht zorgt ervoor dat hersenenbeschadiging door geelzucht veel minder voorkomt. Ook hadden ze nog twee aparte bedden gemaakt waar fototherapie gegeven kon worden. Deze fototherapie is erg belangrijk voor kinderen met geelzucht; dit is normaal in pasgeborenen door de verhoogde afbraak van het bloed waarbij bilirubine vrij komt, echter, met name bij te vroeg geboren kinderen, kan het bilirubine-gehalte in het bloed te hoog worden waardoor er blijvende hersenschade (kernicterus) kan optreden. Kinderen met deze vorm van hersenschade, en ook hersenschade door zuurstoftekort, zien we hier op de kinderpoli maar ook bij de orthopediepoli van dr. Moh veel terug met problemen als ze ouder zijn. Heel mooi dus dat ze door middel van deze basale middelen op de NICU al veel problemen op de lange termijn kunnen voorkomen!

Verder zie ik zowel op de afdeling als op het spreekuur veel kinderen met koorts. De meest voorkomende diagnoses zijn malaria, gastro-enteritis, luchtweginfecties en sepsis (zonder duidelijk focus). Kind met chronische botontsteking (osteomyelitis) door sikkelcelanemie Ook zie ik veel kinderen met anemie (bloedarmoede) door ondervoeding of door bloedaandoeningen als sikkelcelziekte.  Kinderen met sikkelcelanemie hebben vooral in het regenseizoen bij ‘koudere’ temperaturen veel last, van heftige botpijnen wat veroorzaakt wordt door afsluitingen van de bloedvoorziening van de botten door de afwijkende vorm van de rode bloedcellen. Deze kinderen hebben ook een vergroot risico op het krijgen van osteomyelitis (botontsteking). Dat komt dan ook veel voor en veel kinderen komen pas veel te laat naar de dokter, helaas.

Overige orthopedische problemen zie ik veel in de ochtend op het spreekuur, deze patiënten komen vaak van ver speciaal hierheen voor dr. Moh; de klompvoetjes sturen we direct door naar de Poncetti-kliniek en de X- en O-benen sturen we door naar dr. Moh die het verdere beleid bepaalt. Ook zien we een verscheidenheid aan spastische kinderen, aangeboren afwijkingen aan handen/voeten, kinderen met chronische artritis/cellulitis en een kindje met het typische beeld van een Duchenne spierdystrofie; wat zou de toekomst van dit kind hier geven?

Pasgeborene met Osteogenesis Imperfecta (broze botten) Het kindje dat ik in mijn eerste week had opgenomen met Osteogenesis Imperfecta ligt er nog steeds in mijn laatste week vanwege hoge koortspieken die niet reageren op verschillende behandelingen. Ook deze moeder wil graag naar huis omdat ze de rekening niet meer kan betalen als hij nog langer hier blijft liggen…ook voor dit kind zie ik de toekomst somber in, maar met deze ernstige vorm van OI zou het in Nederland ook geen hele mooie toekomst worden denk ik.