Blog

Ghana 2017-1

13 maart 2017 | 0 reacties | Reageer

Ghana blog 6-3-2017 

(Dit is negende reis naar Ghana; voor meer informatie over de reizen van de afdeling orthopedie MaastrichtUMC+ naar Ghana, zie eerdere blogs.)

Het MUMC+ heeft  een langlopende relatie opgebouwd met het St John of God hospital in Ghana. Spil in dit web is dr Prosper Moh. Een deel van zijn opleiding tot orthopeed heeft hij  destijds in het MUMC+ gedaan. Hij werkt als medical director en orthopedisch chirurg in dit missieziekenhuis in Duayaw Nkwanta, een klein stadje in de provincie Brong-Ahafo, tussen de steden Kumasi en Sunyani. Het ziekenhuis heeft een centrumfunctie voor de wijde omtrek.

De relatie met dr Moh is uitgegroeid tot een (twee-)jaarlijks  bezoek aan dit ziekenhuis. Het doel van dit bezoek is meerledig. Er gaat altijd een oudste assistent orthopedie mee om zich verder de verdiepen in de traumazorg en om kennis te maken met medische zorg buiten Europa. Daarnaast gaan er bij toerbeurt stafleden naar het St John of God hosptial om dr Moh te ondersteunen bij patienten met ingewikkelde problemen.  Er wordt onderzoek gedaan naar infecties bij orthopedische aandoeningen en naar stoornissen in de groeischijven bij kinderen. Bovendien is de ondersteuning en ontwikkeling van de klompvoetbehandeling een belangrijk onderdeel van deze bezoeken.

Op 4 maart om 10:00 op het CS van Maastricht en op 5 maart om 18:00 in het St. John of God Hospital in Duayaw Nkwanta, Ghana. Stijn, Ruth en Adhiambo vanuit het MUMC+ op avontuur naar dit ziekenhuis bij dr Prosper Moh, orthopaedisch chirurg.

Natuurlijk onderweg uitgebreid gespeculeerd wat we zullen zien, wat we meemaken en wat we kunnen doen. Spannend!

'Maastricht House' bij het St. John of God Hospital We mogen verblijven in een mooie accommodatie, er staat eten voor ons klaar: een warm welkom!

Warm in alle opzichten, we moeten even wennen aan de temperatuur.

We lopen visite op de male ward,  veel patiënten in tractie en met fixateur externe, herstellend van hun ongeluk.  Tevens mensen die wachten op operatief ingrijpen, veel kuntscher-nails worden geplaatst. NailsWe beginnen langzaam het national health program te begrijpen, een prijslijst voor alle ingrepen. De ingrepen worden deels betaald door een nationale verzekering, echter de osteosynthese materialen worden niet vergoed en moeten door de patiënt zelf worden betaald. Vooraf een deposit, anders geen operatie. De rol van de traditionele “bone setters” is hier groot.

We plaatsen een kuntscher-nail bij een patiënt met een 2 maanden oude bovenbeensfractuur.Opereren is overal interessant en de gesproken taal maakt dan ook niet meer uit.

Het schoonmaken van een wond van 30 x 10 cm  levert een zeer onsmakelijk gips op, maar na de operatie van de wond, die gemaakt had dat een knie niet meer gestrekt kon worden, eigenlijk heel veel gezond weefsel en weer een gestrekt been.

Een late middag wandeling laat ook een mooi straatbeeld zien, rotzooi overal, heel veel shops die allemaal hetzelfde lijken te verkopen, prachtige timmermanswerkplaatsen waar mooie meubels worden gemaakt. Een voetbalwedstrijd met zeer fanatieke toeschouwers die te pas en te onpas het veld oprennen om met de scheids in discussie te gaan. Wij zijn ook een bezienswaardigheid, krijg ik het gevoel.