Blog

Blog Ghana 2019, deel 2 vliegende start

13 april 2019 | 0 reacties | Reageer

 BlogGhana 2019, deel 2 vliegende start

Een operatiekamer in het St. John of God Hospital

Maandag en donderdag vinden de orthopedische ingrepen plaats. Andere dagen is de algemene chirurgie en gynaecologie aan zet op het operatiecomplex. Om de week te beginnen staan er voor ons zeven kinderen met allerlei standafwijkingen van de ledematen ingepland. orthopedie mumc-ghana reis 2019-o-benenpatientje met ernstige O-benen Een aantal heeft Blount’s disease, waarbij een groeiprobleem van het scheenbeen leidt tot het ontstaan van een O-beenstand, en vaak ook endorotatie van de onderbenen, waarbij de voeten naar binnen wijzen. Hierbij zien we Dr. Prosper Moh verscheidene standcorrecties van het bot toepassen, waaronder de M-osteotomie. 

Dinsdag en woensdag beginnen er vanaf zeven uur in de ochtend een 80-tal patiënten nummertjes te trekken om die dag op het orthopedisch spreekuur gezien te kunnen worden. Sommigen zijn met en andere zonder verwijzing gekomen. First come, first serve.Voor sommigen betekent dit dat ze pas een uur of tien na aanmelding gezien worden. We zien veel botinfecties ten gevolge van de hier veel voorkomende sikkelcelziekte de revue passeren.

orthopedie mumc-ghana reis 2019-polipatientEen patient op de polikliniek ghanareis 2019 rontgenfoto polipatientRontgenfoto van een polikliniekpatient


De kinderen die liggen uit te rusten na de ingreep van maandag, verrassen we met kleurboeken en -potloden, puntenslijpers waarbij een gebruiksaanwijzing noodzakelijk blijkt, tandenborstels in allerlei kleuren en last but zeker not least insectentattoos gespaard bij de Albert Heijn. Telkens als we aan bed arriveren, komt een armpje of been ons al tegemoet; een dringend vingertje geeft aan dat de hommel of de mier daar mag komen te staan.

In schril contrast tot deze vrolijkheid staat de binnenkomst van een 38-jarige man op de spoedeisende hulp met acuut ontstane kaakklem, heftige spierspasmen en zuurstoftekort. Het blijkt om een geval van tetanus te gaan. Vanwege de ernst van de aandoening en de afwezigheid van zowel de antistoffen als een intensive care unit voor intensieve beademing komt hij snel te overlijden. Een triest verhaal dat alle zorgverleners die graag veel voor de patiënt hadden betekend, maar hier niet de juiste middelen voor hadden, heeft geraakt.

Ook donderdag voeren we vele mooie standcorrecties uit bij met name kinderen. Een jong meisje met een ernstige genetische aandoening waarbij de botten snel breken, osteogenesis imperfecta, kon vanwege een ernstige knikstand in een niet goed vastgegroeide botbreuk in het onderbeen al langere tijd niet naar school.  Hopelijk kan zij door de uitgevoerde operatie snel weer naar haar klasgenoten toe.

ghanareis 2019 osteogenesis imperfectaAfwijkingen aan het been bij een patientje met osteogenesis imperfecta  orthopedie mumc-ghana reis 2019-OI na operatieNa de operatie


Op de algemene volwassenen- en kinderafdeling wordt dagelijks visite gelopen. Hier zien we met name gevallen van ernstige malaria, HIV/AIDS gegeseld door opportunistische infecties, ontregelde diabetes met nare voetwonden en een enkele sikkelcelcrisis met botpijn. Visite op de afdeling orthopedie vindt de dag na de ingreep plaats, dinsdag en vrijdag dus, en hierbuiten enkel ingeval van nood. We houden het buiten enkele spoedoperaties vrijdag verder rustig. Het weekend gebruiken we om bij te komen van alle nieuwe indrukken van de afgelopen week.