Subsidie van het Academisch Fonds MUMC+ voor onderzoek naar screening op scoliose bij kinderen

Het project 'ScolioScreen', onder leiding van Dr. Eva Jacobs, orthopedisch chirurg, heeft een genereuze subsidie van 250.000 euro ontvangen van het Academisch Fonds van het MUMC+. Deze subsidie stelt het project in staat zich te richten op onderzoek naar de effectiviteit van screening op scoliose bij kinderen.

Scoliose is een aandoening waarbij de wervelkolom en romp van kinderen vervormd raken tijdens hun groei. In Nederland treft het jaarlijks 2-3 kinderen per 100, en de oorzaak is nog onbekend. Hoewel de aandoening niet altijd progressief is, kan bij sommige kinderen de kromming snel toenemen, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen en pijn. Het belangrijkste doel van de behandeling is het behoud van functie en kwaliteit van leven.

Eerder werden alle kinderen in Nederland gescreend op scoliose door schoolartsen, maar deze screening werd in 2009 stopgezet wegens onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit en de kosteneffectiviteit ervan, en omdat het nut van behandeling met oefentherapie en/of een brace onvoldoende was aangetoond.

De afgelopen jaren zien we echter steeds meer kinderen met ernstige bochten in hun wervelkolom op het spreekuur verschijnen, omdat ongetrainde waarnemers, zoals ouders, de vervorming meestal pas opmerken als de bocht zo groot is dat alleen nog een ingrijpende en kostbare operatie een oplossing biedt.

Gelukkig bestaat er nu hoogwaardig bewijs dat tijdige behandeling met Scoliose Specifieke Oefentherapie en/of een brace de kans op een operatie kan verminderen. Daarom willen we middels een gerandomiseerd onderzoek onderzoeken of schoolscreening daadwerkelijk (kosten)effectief is in het voorkomen van een operatie.

Dit onderzoek zal worden uitgevoerd in een multidisciplinaire setting, waarbij de afdeling Orthopedie (wervelkolom en kind) nauw zal samenwerken met de Jeugdgezondheidszorg in Noord- en Zuid-Limburg en Noord-Brabant Zuid-Oost, regionale collega-orthopeden en scoliose specifieke oefentherapeuten, de scoliose patiënten vereniging, en verschillende partners binnen de Universiteit Maastricht (o.a. van de afdeling health services research en epidemiologie).

We zijn bijzonder dankbaar voor deze royale subsidie en willen graag de jury, de kerngroep van het Academisch Fonds en de Raad van Bestuur van het MUMC+ bedanken voor hun steun. Samen zetten we ons in voor een betere toekomst voor kinderen met scoliose.

Sluit de enquête